A Tudományos Diákköri Konferenciák varázsa

Mi motivált arra, hogy elindulj a TDK-n?
Még alapképzés során, elsőéves hallgatóként hallottam a Tudományos Diákköri Konferencia helyi fordulójáról. Beültem a Várkonyi terembe, kíváncsi voltam, miről is szól ez az egész. “Telt ház” volt, magával ragadt a hangulat. Sportolóként hozzá voltam szokva a verseny helyzetekhez és az, hogy ez tudományos formában, saját kutatást bemutatva is megvalósulhat, rendkívül motiváló volt számomra.

Szerinted miért jó TDK-án indulni? Mit tanultál?
Számomra a legnagyobb hozadéka a tudományos életre való felkészítés volt. A szegedi és az országos TDK rendezvényeken új ismeretségekre és tapasztalatokra tettem szert, melyek későbbi szakmai munkámat segítették. Például amikor a sportszakpszichológus képzésre való felvételi során találkoztam annak vezetőjével, Dr. Lénárt Ágotával, már OTDK zsűri elnökként ismert engem. Emellett sokat fejlődött előadói készségem, megtanultam lényegretörően, tudományos nyelven kommunikálni. A pályamunkák megírása pedig a szakmailag elfogadott, tudományos megfogalmazás elsajátításában segített. Ez alapot adott későbbi publikációs tevékenységemhez.

Volt-e nehézség, ha igen mi? Hogyan tudtad áthidalni?
Nem tapasztaltam különösebb nehézséget TDK kapcsán, sőt. A BA és MA szakdolgozataimat is úgy építettem fel, hogy némiképp átalakítva, indulhassak velük a soron következő TDK-án. Így lényegében két legyet ütöttem egy csapásra. Számomra nagy örömet okozott, hogy az erőfeszítéseimet elismerések követték, így azokra nem nehézségként, hanem lehetőségként tekintettem szakmai előmenetelem szempontjából.

Szerinted mit lehet profitálni a TDK-ból? Te mit profitáltál?
A Szegedi Tudományegyetem Pszichológiai Intézete számomra családi környezet volt. A helyi- és országos TDK-ák után rendre gratuláltak az oktatók és csoporttársaim egyaránt, így elismerve tudományos  munkámat. Így a képzés  egyre értékesebb tagjaként kezdtem magamra tekinteni. Ez adott bátorságot ahhoz is, hogy elkezdjek publikálni. A TDK segített elhinni, hogy képes vagyok más szinten működni, erőt merítve korábbi sportolói identitásomból, kiléptem a komfortzónámból.

Jelenlegi munkád során tudod-e hasznosítani?
Dr. Csábi Eszterrel és Dr. Szabó Évával szegedi éveim után is közös publikációs tevékenységet folytatunk, emellett munkahelyem terepgyakorlati helyszínként szolgál a pszichológus hallgatók számára. Ezek a szakmai kapcsolatok is segítik sportpszichológus identitásom folyamatos fejlődését. Továbbá munkámból adódóan, rendszeresen tartok előadásokat, tréningeket. Ahhoz, hogy a hallgatóság elé kiállva, hitelesen képviseljem a sportpszichológiai szakmát, TDK-ás tapasztalataim szolgáltatják az alapot.

Üzensz-e valamit azoknak a hallgatóknak, akik gondolkodnak a TDK induláson? Mivel győznéd meg őket?
Rendszerint úgy készültem az aktuális TDK rendezvényekre, hogy témámat előadtam szeretteimnek, barátaimnak, akár csapattársaimnak is. Megtiszteltek a figyelmükkel, köszönet érte. Viszont az a legcsodálatosabb élmény, amikor az általad kitalált és megvalósított kutatást olyan szakértő közönségnek mutathatod be, akik értenek hozzá és a fejlődésedet támogató visszajelzéseket adnak. Ez újabb és újabb ötleteket generál benned, ami eddig számodra ismeretlen utakra visz, egyre magasabb szinten fogsz működni. Bátran vágj bele ebbe a tudományos kalandba!

(Forrás: Szegedi Tudományegyetem hivatalos honlapja, Dr. Csábi Eszter)

Besorolás Cikk, Közéleti cikkek