Élet az élsport után

Mérkőzések nélkül

Szántai Levente számára egyik csapattársának megjegyzése jelentett fordulópontot: “Levi, Te olyan jól megtudod hallgatni az embereket, miért nem mész el pszichológusnak?” Az iskolapadba újdonsült apukaként ült vissza, így lényegessé vált a hatékonyabb időbeosztás és az előre tervezés. Az edzéseket is tudatosabban kellett csinálnia, hiszen kevesebb ideje maradt a tréningek után mozdulatainak tökéletesítéseire. Főként az esti időszakban tudott a családjával lenni. Otthon a pelenkacsere, a fürdetés és az altatás mesterévé vált.

“Amikor abbahagytam, a mérkőzések hiányoztak legjobban. Mikor megmérettetsz a célodért küzdve, az egy csodálatos érzés. Az edzéseket még csak-csak megoldottam és megoldom mind a mai napig, főként rekreációs céllal. Azonban a versenyszellem kulcskérdés a sportolói identitás megélésében. Ebben az időszakban sokat segítettek az új szakmai kihívások és második gyermekem születése. Mivel több mint 30 évig védtem magas szinten, pszichológusként akadémiai feladataim ellátásában könnyebbséget jelentett a hitelesség, amit sportolói múltam jelentett. Ez azonban hosszú távon kevés. Folyamatosan fejleszteni kell magunkat, hogy újra és újra meg tudjunk újulni”- meséli a volt labdarúgó kapus.

Szerelemből szeretet

Szántai Levente pszichológusként úgy látja, hogy a családra fontos szerep hárul a kettős karrier kialakításában. Emellett az edzőknek is el kell fogadniuk, hogy a dolgozatok vagy akár vizsgaidőszak során a sportoló kevesebb edzésen tud ott lenni. A szakember kiemeli hogy emellett a kitartás, az elhivatottság, a kreativitás, vagy éppen autonómia értékeinek közvetítése is fontos az edzések során.

“Legyen a sportoló kezében egy szakma, vagy valamilyen képzettség, esetleg az élet más területén szerzett gyakorlati tapasztalat. Kevésbé jó stratégia, ha egy sportoló pályafutása vége felé kezd el ezen agyalni. Egy sérülés bármikor közbe szólhat, ezért érdemes tovább tanulni az érettségi megszerzése után. Mikor volt egy nehezebb időszak pályafutásom során, benne volt a pakliban, hogy bártender leszek. Készen álltam a váltásra, ha úgy alakul. Mindig legyen B terv!” – mondja az élsportolóból lett pszichológus.

Az élsportot követően a napi szinten korábban levezetett feszültség felgyülemlik. Ezért nem ajánlott, hogy a sportolók egyik napról a másikra elhagyják az edzéseket. Hacsak rekreációs céllal is, de érdemes heti szinten két-három alkalommal sportolni. Emellett új célokra van szükség a civil életben, melyek megvalósítása kihívást jelenthet és kitartásra van szükség hozzá. Továbbá fontos a szupportív közeg, legyen szó családról, barátokról, akár korábbi sport társakról. Ezek a tényezők preventív faktorként jelenhetnek meg akár depresszió kialakulásával szemben is. “Amikor egy profi sportoló befejezi az élsportot, keretbe foglalhatja a pályafutását az által, hogy megköszönje a versenysporttól kapott értékeket, amelyeket majd a mindennapok során is tud kamatoztatni. Ideális átmenetet adhat, ha a volt versenyző valamilyen formában a sport közelében tud maradni. Így továbbra is élete nagy szerelme mellett tud maradni, és ahogy mondani is szokták: >>A szerelem egy idő után szeretetté szelídül<<“-teszi hozzá.

(Forrás: KépMás magazin 2022/01, Szabó Fruzsina)

Besorolás Cikk, Közéleti cikkek