Vienna Test System, egy modern számítógépes tesztrendszer a sportolók pszichés funkcióinak mérésére

A sportolók pszichés funkcióinak vizsgálatára egyre modernebb mérőeszközök állnak rendelkezésünkre, ezek közé tartozik a Vienna Test System is. Adódik a kérdés, milyen mentális funkciók mérhetőek ezzel a rendszerrel?

A hosszú távú fenntartott figyelem megmutatja, mennyi ideig tud koncentrálni az adott sportoló és melyek lehetnek azok a periódusok verseny alatt, amikor a fókuszáltsága éles, vagy éppen csökken a figyelme.
A játékintelligencia, perifériás észlelés és téri-vizuális memória feltárása támogatja a megfelelő poszt kiválasztását csapatsportok esetében. Gyakran a jól megválasztott pozíció már önmagában javítja egy sportoló teljesítményét a kiélezett versenyhelyzetben.
A stressztolerancia vizsgálata arra mutat rá, mennyire tud teljesíteni a versenyző nyomás alatt, ami alapja a megfelelő sportteljesítménynek. A kapott eredmények alapján lehetőség van az egyéni optimális izgalmi szint beállítására is.
Az említett tesztek 11 éves kortól elvégezhetőek, támogatva a kiválasztás folyamatát. További előny, hogy a sportolók, szülők és edzők is visszajelzést kaphatnak a fejlesztési területekre vonatkozóan.
Emellett a Vienna Test System 15 éves kortól további mérésekre alkalmas, többek között anticipációs képességeket (a játék olvasása, elővételezése) és személyiségjegyeket is mérhetünk vele. Az életkor előrehaladtával így egyre összetettebb képet kaphatunk sportolónk mentális kapacitásáról, Vienna Test System segítségével.

Előadás utánpótláskorú labdarúgók pszichés funkcióinak vizsgálatával kapcsolatban, az idei Magyar Sporttudományi Kongresszuson

Pszichológusként három éve dolgozom Vienna Test System-mel. Gyakorlati munkám során, eddig több mint 300 sportoló pszichés funkcióit vizsgáltam, visszajelzéseket adva sportolónak, szülőnek és edzőnek egyaránt. Legutóbb a Magyar Sporttudományi Kongresszuson számoltam be serdülőkorú labdarúgókkal végzett Vienna Test System kutatásomról. Mérésre lehetőség van többek között Budapesten és Szegeden is, időpont egyeztetése a +36706329643-as telefonszámon lehetséges.

Besorolás Bejegyzés, Szakmai előadások