Kapusok pszichológiája Telkiben

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy én tarthattam a héten Telkiben a UEFA Goalkeeper B tanfolyam kapusedzőinek pszichológiai modulját! Hálás vagyok a felkérésért Illyés Dániel szövetségi kapusedző és edzőképző instruktornak. Egyúttal köszönöm Dr. Lénárt Ágota szakmai mentorálását és Sárkány Dominik társvezetőként való szerepvállalását a folyamatban.

Na de miről is szólt a “kapusok pszichológiája” modul?

A kapusedzőkkel az első blokkban a teljesítményszorongás tüneteiről, az optimális versenyállapot kialakításáról és fenntartásáról beszéltünk. Kíváncsi voltam, ők hogyan élték meg a téthelyzeteket aktív kapusként, ezért olyan gyakorlatokat vittem, melyek során saját élményen keresztül számolhattak be tapasztalataikról. Emellett olyan sportpszichológiai technikákat sajátítottak el a résztvevők, melyeket biztonsággal tudnak alkalmazni saját kapusaiknál, megmaradva kompetencia határaikon belül.
A második blokkban a reális teljesítmény célok felállításáról volt szó. Gyakorlati munkám során azt tapasztalom, hogy az utánpótlás sportolók habár tisztában vannak céljaikkal, az oda vezető út kevésbé van tudatosan felépítve. Éppen ezért a kapusedzőknek egy olyan modellt mutattunk be Dominik kollégámmal, melynek segítségével a folyamat célok kerülnek fókuszba, azaz a sportolónak mire van hatása. Lényegében mit tesz napról-napra, hétről-hétre, hónapról-hónapra a nagy cél megvalósítása érdekében.
A sikeres munka feltétele a kapusedzők nyitottsága volt. Számomra -és a sportpszichológusi szakmai számára- a legnagyobb elismerés az volt, hogy a folyamat végére eljutottunk arra a pontra, a sportpszichológiának vitathatatlanul szerepe az utánpótlás sportolók felkészítésében.

Besorolás Bejegyzés