Sportpszichológus a futballpályán

Nagy megtiszteltetés ért hétfőn, mivel a Szegeden megrendezett Tehetség Központ Konferencián népszerűsíthettem a sportpszichológus szakmát. A másfél órás előadást Kovács Péter U14-es utánpótlás vezetőedzővel tartottuk meg, melynek magját közös kutatásunk adta és a “Sportpszichológus a futballpályán” címet kapta.
Kezdésként megkérdeztem a jelenlévő szakembereket, szerintük milyen feladatokat láthat el egy sportpszichológus. A válaszokról szófelhő készült, mely több mint 100 edző észrevételeit tartalmazza.
Ezután bemutattam, én hogyan tevékenykedek akadémiánkon, közel három éve, leendő sportpszichológusként.

Edzői vélemények a sportpszichológusi feladatokról


Munkám fő profilja az edzőkre irányul. Szakmai napok keretében elsődlegesen az edzők személyiségfejlesztésével foglalkozom. Emellett rendszeresen részt veszek a korosztályos szekcióértekezleteken, ahol aktuálisan felmerülő problémákra reagálok sportpszichológiai szempontból. A kialakult bizalom eredményeként rendszeresen járnak hozzám egyéni tanácsadásra akadémiánk edzői, továbbá edzésmegfigyeléseket is végzek, időszakonként visszajelzést adva tapasztalataimról. Végül a korosztályos csapatok foglalkozásain is részt vehetnek az adott csapat edzői, amennyiben erre igényük van.
Hiszek benne, a csapat az edző tükre, éppen ezért számos problémának elébe lehet menni, amennyiben a szakember mentálisan is rendben van. Ebben látom legnagyobb szerepemet, a sportpszichológus szakma hiteles képviselőjeként.
További sportpszichológiai feladataim közé tartoznak az egyéni tanácsadások, melyeken alapvetően játékosok vesznek részt az edzőkollégák mellett. Ide tartoznak még a szülői konzultációk is.
Másik nagy terület a korosztályos csapatfoglalkozások, nálunk U12-től egészen U19-ig vesznek részt rajta a csapatok. Csapatépítés és az aktuális problémák közös átdolgozása tekinthetőek fő folyamatoknak ezen a téren.
Az időszakos szülők akadémiája programjainkon külső előadók is részt vesznek, legutóbb Moravcsik-Fecskés Orsolya tartott interaktív előadást, mobiltelefon függőség témában.

Moravcsik-Fecskés Orsolya előadása a Szülők Akadémia program során


Végül a számítógépes pszichológiai felmérések is munkám részét képezik, melyeket időszakosan csinálok Vienna Test System használatával.
A felsorolt területekből is érzékelhető, hogy egy egyesület életében résztvevő, sportpszichológiai munkát végző szakember mennyire komplex szolgáltatást tud nyújtani.
Az előadás során bemutattam továbbá az U14-es csapattal való sportpszichológiai folyamatunkat. Az önbizalom fejlesztésére és teljesítményszorongás oldására irányuló gyakorlatok mellett, foglalkoztunk a játékosok közti kommunikáció javításával és a különféle játékhelyzetekhez való alkalmazkodás kérdésével is. A konferencián részletesen megjelenítettem közös munkánk lépéseit. Első lépésként megalkottuk a csoportszabályokat, majd közösen feltártuk a problémahelyzetet. Ezt követően jött a vezéregyéniségek kijelölése és a szerepek tisztázása által már az aktuális problémák megoldására tudtunk fókuszálni, monitorozva alkalomról-alkalomra a változást.
Végül azzal zártam az előadást, mely szerint sportpszichológusként hét éven keresztül tanulunk egyetemi oktatás keretében, ami a mentális felkészítést végző szakemberek képzése esetén messze a leghosszabb folyamat. Ennek megfelelően érdemes körültekintően eljárni az egyesületek vezetőinek, mielőtt sportpszichológust, coachot, avagy mentáltrénert alkalmaznak.

Tehetség Központ Konferencia a Szent Gellért Fórumban
Besorolás Bejegyzés